DIY Projektek

helloDIY.hu ajánlása
Steampunk. Nagyon egyszerűen felhasználhatod az otthoni maradék kreatív alapanyagaidat ezzel a technikával. Végtelen variációk lakberendezésre, dekorációra vagy bármilyen alkalomra. Farsangi diy ötleteidet is megvalósíthatod vele.

Steampunk cilinder

Feltöltötte: Ildikó Rácz
Kövesd az alkotót saját online felületein is:
364
egyedi megtekintés
0
Nehézség:
Közepes

Elkészítési idő:
5 nap

Alapanyagok:
 • hullámkarton
 • vastag karton (min 1 mm)
 • PVA ragasztó, ragasztó pisztoly
 • fekete, fehér alapozó festék (gesso)
 • Marabu akril spray festék (sárga, világos és sötétbarna)
 • újságpapír
 • kulcsok, láncok, fogaskerekek, óra
 • Pentart arany wax
 • sniccer
 • stencil+modellpaszta
 • akrilfesték, fémes barna és copper

Régóta el szerettem volna készíteni egy ilyen cilindert. Most adódott rá lehetőség. Így a farsangi időszakban jól jöhet, akár egy jelmez elkészítéséhez is.

Steampunk cilinder

1. lépés:

Mérjük meg a fejünk körfogatát. A hullámkartonból vágjunk ki egy oválist, a fejünk körfogatának megfelelően, (ez lesz a cilinder teteje). Majd rajzoljuk körül a kartonban maradt lyukat, amilyen szélesre szeretnénk a cilinder karimáját és vágjuk ki.

Ezután vágjunk ki egy téglalapot, aminek a hosszabbik oldala megfelel a fejünk körfogatának, a rövidebb oldala pedig a cilinder magassága lesz. Ezt hosszában négy egyenlő részre osztjuk, majd a képen látható módon rajzolunk egy hullámvonalat az egyik hosszú oldalára (ez opcionális, ha egyenesen hagyjuk, a karima is egyenes lesz.). Ha minden jól ment, a palást beleillik a karimába. (Én sajnos elmértem, ezért van az elején a fűzős megoldás.)

1. lépés

2. lépés:

Ragasztópisztollyal ragasszuk össze. (én vastag kartont ragasztottam a tetejére kívülről, hogy keményebb legyen, valamint egy kb 5 cm-es csíkot a palást tetejére és a széleire is, amitől festés után olyan hatása lett, mintha meg lenne vasalva fémlappal)

2. lépés

3. lépés:

Darabokra tépett újságpapírral vonjuk be a teljes felületet. Ehhez a művelethez kitűnő a PVA ragasztó+víz keveréke. Ecsettel vittem fel a ragasztót.

3. lépés

4. lépés:

Száradás után stencilezzünk, modellpasztával, majd a képen látható módon fessük le alapozófestékkel. A felragasztott karton csíkokat és a karimát fekete, a palást többi részét fehérre.

4. lépés

5. lépés:

A fehérre festett részeket akril spray festékkel fessük foltosra. Hogy szép átmenetes legyen permetezzünk egy kevés vizet, és folyassuk össze a festéket.

5. lépés

6. lépés:

A feketére festett részeket szárazecset technikával fessük át a sötét barna fémes akril festékkel, majd copper-el.

6. lépés

7. lépés:

Ezután díszíthetjük ízlésünk szerint. A steampunk stílus jellemzői a fogaskerekek, mechanikus szerkezetek, láncok, órák...

A cilinderen látható fogaskerekek Sizzix vágógéppel készültek, vágósablonnal. Akvarell kartonból vágtam ki, darabonként három példányban és egymásra ragasztottam őket. Ettől kellő vastagok lettek, valamint keményebbek is.
Fekete gesso-val lekentem, majd a sötétbarna fémeffekt festékkel adtam egy kis színt (szárazecset technika), és Pentart arany vax-al az ujjammal átdörzsöltem.

7. lépés

8. lépés:

Hogy mókásabb legyen a cilinder, a tetejére óramutatókat szereltem, az oldalára pedig egy kulcsot, mintha az lenne a felhúzója.

8. lépés
HDIY_TOLTSD_FEL

Mi a véleményed?

“A stílus maga az ember.”
Kérjük, hogy légy kedves, pozitív és építő jellegű.

Hasonló ötletek