DIY Projektek

Madárfészek tűnemezeléssel, tojások gyurmából

Feltöltötte: Hosszú-Bardócz Éva
Kövesd az alkotót saját online felületein is:
1418
egyedi megtekintés
0
Nehézség:
Könnyű

Elkészítési idő:
60 perc

Alapanyagok:
  • maroknyi gyapjú, nemezelő tű, nagy fejű kefe
  • akril festék/krétafesték tetszőleges színben
  • levegőre száradó gyurma

Nem mennék most bele, micsoda cuki dolgokat készítenek ügyes kezű emberek tűnemezeléssel, elég annyi, hogy én magam is ki szerettem volna próbálni ezt a dolgot. Kicsit utánanéztem, mire van hozzá szükség és beszereztem a nemezelő tűt és a sűrű kefét is hozzá.

Madárfészek tűnemezeléssel, tojások gyurmából

1. lépés:

Először is elterveztem, hogy nagyjából mekkora fészket szeretnék, ehhez pedig egy kicsit nagyobb kört tépkedtem, mint a tenyerem. Egymásra tettem 3-4 vékony réteget, és a nemezelő tűkkel összedolgoztam középről kifelé indulva. Ez nem bonyolult, fel-le irányuló függőleges mozdulatokkal kell átböködni, a sűrű kefében megállnak a tűk, ez a rendeltetése. Ezek a tűk úgy néznek ki, mint a szigony, visszafelé irányuló kis kampók vannak rajta, amik betömörítik egymás közé a szálakat.

A kör közepe tehát szépen összeáll, de a tépett szél miatt a pereme vékonyabb. (Itt tartom fontosnak megemlíteni, hogy a szép átmenetek érdekében a gyapjút soha nem vágjuk, mindig tépjük.)
Hogy legyen "oldala", ezt a vékonyabb perem részt kb 2 centinként nagyjából 1 centi átfedésben egymásra hajtogattam, hasonlóan a muffin kapszlihoz, és a tűvel összedolgoztam az egymás fölé kerülő szakaszokat.
(Nem tudom, mennyire érthető, ha beválnak a terveim, akkor hamarosan ezeket videón fogom tudni megmutatni egy youtube csatornán, de addig is marad a magyarázás.)

1. lépés

2. lépés:

Amikor a peremet sikerült ilyenformán kialakítani, akkor szétszedtem a fa szerkezetet és egy tűvel végigböködtem a peremet a fészek alja felé, hogy a kósza szálak is a helyükre kerüljenek. Így kb fél centi vastag lett, de mivel szerettem volna, ha szép az átmenet, így egy nagyon vékony réteg nyers színű gyapjút is áthajtottam rajta, kívülről befelé és belülről kifelé böködve is.

Ha valahol túl vékonynak érezzük, tehetünk rá újabb rétegeket és összedolgozhatjuk, ha túl vastagnak tűnik, kicsit tovább kell vele dolgozni.

Amikor a fészek elkészült, levegőre száradó gyurmából megformáztam a méretben arányos tojásokat. Ezt a szódabikarbónás tésztából is meg lehet próbálni, ha nincs épp otthon gyurma.

2. lépés

3. lépés:

Amikor megvoltak, egy éjszakára a fűtőtestre tettem őket, hogy megfelelően kiszáradjanak a festéshez.
A szín a szürkéskék egy árnyalata lett, amit a szürke színű dekor paintből kék és zöld színező pigmentek hozzáadásával készült. Egy sötétebb és egy világosabb verziót is kevertem belőle.
Befestettem a tojásokat, majd mikor megszáradtak, egy régi fogkefe segítségével befröcsköltem őket iszapszürke matt akrillal.

3. lépés

4. lépés:

Ennek a fészeknek a béleléséhez tettem alulra egy kis nyers színű gyapjút, amit nem dolgoztam hozzá, és régi könyvlapokat vágtam nagyon vékony csíkokra, amit utána kicsit meggyűrtem, és így ágyaztam meg a tojásoknak.

4. lépés
Tetszett ez az ötlet? Még több inspirációért látogass el a weboldalamra: http://bardoczeva.blog.hu/2018/02/15/madarfeszek_tunemezelessel

Ha neked is tetszett, akkor egy like-kal, megosztással, vagy akár kommenttel nagyon sokat segíthetsz, hogy még több követőhöz eljuthasson ez a szuper ötlet! Köszönjük!

HDIY_TOLTSD_FEL

Mi a véleményed?

“A stílus maga az ember.”
Kérjük, hogy légy kedves, pozitív és építő jellegű.

Hasonló ötletek