DIY Magazin

Kreatív ötletek, érdekességek a DIY világból

Repesztés technika üvegen

 

Repesztés üvegen egy- illetve kétfázisú repesztőlakkal

Most, hogy már tudjuk melyik repesztőt hogyan alkalmazzuk fára, megnézzük üveg felületen hogyan is alakul a műveletek sorrendje.

Összehasonlítjuk az egy- és kétfázisú repesztőlakk használatát. A kétfázisú repesztők közül most az opál repesztővel dolgozom, mert az előző leckében csak megemlítettem, de nagyon kedvelem, mert gyönyörű hajszálrepedéseket produkál, ráadásul nem kell oldószeres lakkal zárni, mivel vízbázisú és vízállóra szárad.1. Egyfázisú repesztés üvegen:

Fa alapon ugye először repesztettünk, majd dekupázsoltunk. Üveg felületen ez pont fordítva történik.
Alapos zsírtalanítás után először dekupázsolunk. De a szalvétát mintával lefelé tegyük az üvegre, mert most az üveg hátoldalán dolgozunk. Majd zárjuk le egy réteg dekupázs ragasztólakkal a felületet.


Ezután következik a repesztőlakk felvitele. (Fánál a két festékréteg közé kerül a repesztő!)


Száradás után először a világos színű akrilfestéket visszük fel. Ez fog megrepedni, a második festékréteg pedig kiemeli a repedéseket. Tehát itt is érvényes a szabály,hogy két elütő, szalvétával harmonizáló színű akrilfestéket használjunk. Az első réteg matt akrilfesték legyen. Ha szeretnénk hogy a repedés színe átlátszó maradjon, itt be is fejeztük a munkát.


Ha kiemeljük a repedés színét jöhet a második festékréteg, ami lehetőség szerint metál legyen, mivel ez fogja lezárni a munkát, ez fog az üveg alján lenni (pl. tányér, tál), erre hat legkevésbé a repesztőlakk, tehát nem fogja megrepeszteni a festéket. Választhatunk, hogy ecsettel vagy szivaccsal visszük fel a festékeket, attól függően milyen repedéseket szeretnénk.

A 7. leckében ezt már részletesen leírtam nektek: Repesztés technika egyfázisú repesztőlakkal

 

2. Kétfázisú repesztés üvegen:

Fánál ugye először dekupázsoltunk, majd aztán repesztettünk. Most ez a sorrend is megfordul.
Zsírtalanítás után felvisszük a repesztőlakk 1. fázisát.


Hagyjuk megszáradni magától, majd jöhet a 2. fázis. Az opál repesztő első fázisa még átlátszóra szárad, a második viszont áttetszőre. Így fog kinézni a repedések kiemelése előtt.Fa alapon is kissé matt lesz a felület. 

Ezután jön az antikoló pasztás masszírozás, azaz kiemeljük a repedéseket. Üvegnél én az arany színű pasztát választottam, hogy ne legyen annyira kontrasztos a végeredmény.
Fára a szokásos umbrát kentem. A felvitel hogyanját és visszatörlést már tudjátok, ha esetleg lemaradtatok róla, itt pótolhatjátok: Kétfázisú repesztőlakk használata


Ha megvagyunk a repedések kiemelésével, le kell zárnunk a felületet, méghozzá oldószeres lakkal, mivel az antikoló paszta lepergeti a vizet. 

Ezután jöhet a szalvéta felragasztása. Persze itt is a színével lefelé tesszük fel a mintát. Végezetül láthatóvá kell ezt tennünk, tehát világos matt akrilfestékkel fejezzük be a műveletet.

 

Így nézki előlről dekupázsolás után.

 

És íme a végeredmény!

 

És akkor mutatom fa alapon is képekben az opál repesztőlakk csodás hajszálrepedéseit.


Itt már megszáradt a második komponens is. Gyönyörű vékony vonalak lettek, kissé matt felülettel.

Itt kiemelés nélkül láthatjátok.


Itt pedig kiemelve a repedéseket.

 

Ha szeretnéd fényessé tenni a végeredményt, nyugodtan használj fényes vízbázisú lakkot befejezésképp.

Jó alkotást kívánok!

Ha inspirációra van szükséged az alkotáshoz szemezgess munkáim között, ahol az elkészítés menetét is megtalálod lépésről lépésre: Projektjeim

Még több dekupázs ötlettel, tippekkel, egyedi munkáimmal várlak Facebook oldalamon.
Ha kérdésed van, írj nekem bátran: Katie's Decoupage

Mi a véleményed?

“A stílus maga az ember.”
Kérjük, hogy légy kedves, pozitív és építő jellegű.