DIY Magazin

Kreatív ötletek, érdekességek a DIY világból

Így dobd fel az otthonod néhány darab tapétával! - 10+1 ötlet

 

Nem kell eldobnod a gyönyörű, de fel nem használt maradék tapétadarabokat. Az alábbi 10+1 kreatív ötlet segítségével tovább szépítheted az otthonodat velük. Némelyikhez elég csupán néhány kis darabka tapéta is, hogy megtalálja az új szerepét a lakásban.

1. Tapéta az asztalra

Vágj a tapétából akkora darabot, mely illeszkedik az asztalra. Kend át az asztallapot decoupage ragasztóval, simítsd rá a tapétát, majd kezeld két rétegben a ragasztóval (a rétegek között hagyj száradási időt). Ha megszáradt lakkozd le matt lakkal.

 

2. Ágy fejvég tapétázva

Egy egyszerű fa ágy fejvéget is könnyen feldobhatsz, a hálószobád színeihez illő tapétadarabbal. Csak vágj egy darab tapétát a fejvég alakjának és méretének megfelelően, majd ragaszd fel, és rögzítsd a hátoldalán.

 

3. Ékszeres szekrényke újragondolva

Egy régi, vagy kopott kis tároló szekrénykét is újjávarázsolhatsz, ha lefested, majd kívül-belül harmonizáló színű tapétával borítasz.

 

4. Új szekrény frontok

Egy régi, unalmas, vagy sérült szekrény gyönyörű új bútorrá változhat. Fesd át egy általad kedvelt színre, majd a frontokra ragassz színben és összhatásban tökéletesen harmonizáló vidám tapétát.

 

5. Fotó- képkeret stílusosan

Rendkívül egyszerű, ám annál látványosabb megoldás egy nagyobb képkeretet színes tapétával izgalmasabbá tenni.

 

6. Tapétázott vászonkép

Fogj egy feszített vásznat, majd vond be a kedvenc mintájú tapétáddal, melyet a hátoldalán rögzítesz.
Transzfer technikával tovább díszítheted kedvenc idézeteddel, vagy egy kis polcot is rácsavarozhatsz az alsó részéhez egy könnyű dekorációnak.

 

7. Színpompás képek gyorsan

Egyszerűen készíthetsz csodaszép, tapétázott faliképeket. Csak ragaszd fel a tapétákat egy nagyobb alapra, majd előzőleg lefestett falécekkel keretezd.

 

8. Tapétamaradékok fellógatva

Vágd a kívánt méretre a tapétákat, majd tekerd a felső és alsó végüket egy rúdra, és rögzítsd ragasztóval, kapcsokkal. Kötözz a felső rudakra egy dekoratív akasztót szalagból vagy fonalból, majd lógasd fel egy csupasz falra.

 

9. Fa kínáló új ruhában

Egy natúr, vagy megunt fa kínáló tálcát is stílusossá tehetsz egy darab dekoratív tapétával. Használj decoupage ragasztót az alapra, majd simítsd rá a tapétát, a tetejét szintén kezeld két rétegben a ragasztóval, végül matt lakkal zárd a felületet.

 

10. Kevert harmónia

Ha megmaradt néhány érdekes mintájú tapéta, vagy gyűjtöd a srapbook papírokat, akkor ez egy villámgyors projekt, hogyan használhatod fel őket. Szerezz be különböző formájú fa alapokat. Alapozást követően fesd le őket akrilfestékkel, és ragaszd fel az előzőleg formára vágott tapétadarabokat. Tervezd meg, hogyan kerülnek majd egymás mellé a tökéletes összahatás érdekében, majd akaszd fel a megfelelő helyre.

 

+1. Patchwork fal

Ha vannak olyan tapétadarabkáid, vagy érdekes mintájú papírjaid, melyeket nem szívesen dobsz ki, készíts belőlük patchwork hatású falat. Először ragaszd fel a nagyobb méretű tapétadarabokat a falra egymáshoz passzoló elrendezésben. Ezután az alapréteg fölé tedd fel a kisebb, négyzetre vágott darabokat. Pozicionáld úgy a kisebb és nagyobb darabokat, hogy a végén elérd a kívánt patchwork hatást.

bhg.com

További kreatív ötletek megmaradt tapétából:

Papír roló tapétából
Képkeret átalakítás tapétával

 

Mi a véleményed?

“A stílus maga az ember.”
Kérjük, hogy légy kedves, pozitív és építő jellegű.