DIY Magazin

Kreatív ötletek, érdekességek a DIY világból

Dekupázs technika 7. lecke - Repesztés technika egyfázisú repesztőlakkal

 

Egyfázisú repesztőlakk használata

Ismerkedjetek meg közelebbről a repesztés technikával. Tudjátok meg, hogy hogyan használhatjátok az egyfázisú repesztőlakkot, és milyen hatásokat érhettek el vele.A repesztés technikája a kezdő dekupázsolók mumusa.
Kétféle repesztést alkalmazhatunk: egyfázisú és kétkomponensű repesztőlakk rendszert. (Típusai: mikro, random, opál, velúr, klasszikus és finomvonalas.) 

Az egyfázisút nevezik még akrilrepesztőnek, köztes repesztőnek is, mivel a repesztőlakkot két eltérő színű, de egymással harmonizáló akrilréteg közé visszük fel. Csodás antik felületet lehet vele kialakítani, mintha pergő festékréteg borítaná a repesztett felületet.

Elsőre lehet, nem is sikerül. Nem baj, mert csak egy kis gyakorlás szükséges ahhoz, hogy megfelelő gyorsaságra tegyél szert.
A lényeg ugyanis a gyorsaságon van!

A másik fontos szabály, hogy a repesztőre kerülő második réteg akrilfestéket mindig egy irányba fesd! Nem szabad még egyszer visszamenni a már festett felületre, mert akkor a festék összecsomósodik.

Nagyjából ennyi, amire figyelni kell a repesztés technika alkalmazásánál. A festés irányától függően más és más repedéseket tudunk kialakítani. Ezt majd menet közben be is mutatom. Ecsettel és szivaccsal is dolgozhatsz, ekkor is változik a repedés jellege.

Még néhány szó az alapanyagokról.
Ha nedvszívó (porózus) anyagra dolgozol, mindenképp kell egy lezáró réteg. Ha mondjuk cserépre festesz, ahol a cserép színét szeretnéd viszontlátni a repedésekben, tehát nem festesz alapszínt, akkor mindenképp vigyél fel egy réteg matt dekupázs ragasztólakkot a repesztő alá. Átlátszóra és vízállóra szárad, szépen lezárja az alapot. Ugyanígy járj el az üveg esetében is, különben könnyen összeugrik majd a lakk.

Nem is szólva arról, hogy üvegre fordított sorrendben dekupázsolunk. Ezt egy külön bejegyzésben fogjuk megnézni.

Nézzük akkor mire lesz szükséged:

  • Pentart egykomponensű repesztőlakk (Crackle Medium)
  • Pentart matt akrilfesték (egy sötétebb első réteg és egy világosabb második réteg)
  • ecset vagy szivacsecset

 

Egy falapon fogok festeni, hogy jobban lássuk a különbségeket.

 

1. lépés: első festékréteg felvitele

Jelen esetben vintage zöld. Ez a szín lesz a repedés színe.
Három részre osztottam a falapot. Az elsőre szivaccsal, a második és harmadik részre ecsettel fogom felvinni a világos színű festéket. A másodikon vízszintesen, a harmadikon függőlegesen húzom majd az ecsetet a repesztőlakk felhordási irányára nézve.

 


2. lépés: a lakk felvitele

Ecsettel, egyenletesen vigyük fel, mindenhova jusson bőven. A vastagsága meghatározza a leendő repedés milyenségét. Határozott, lendületes ecsetvonásokkal dolgozzunk, az iránya szabadon választható. A lakk szépen terül magától.


3. lépés: második festékréteg felvitele

Nagyon fontos, hogy ne fessünk rövid ecsetvonásokkal, ne húzzuk oda-vissza az ecsetet, ne menjünk vissza már egy lefestett részre. Próbáljunk meg egy lendülettel meghúzni egy sort. Nagyon gyorsan elkezdődik a repedés folyamata, nem kell száradásra várni. Tisztán látszik, hogy ahol vastagabb a festék, ott mélyebbek a keletkezett repedések. Ha szivacsecsettel dolgozunk, haladjunk soronként, minden sor előtt újabb festékréteget vegyünk a szivacsra. Gyors, apró mozdulatokkal tunkoljuk a felületet.

 

 

 

Ha szalvétatechnikával szeretnéd folytatni, mindenképp ajánlott, hogy a második festék világos legyen.


Ennél a tojás alapnál is jól látszik, hogy ahol vastagabban sikerült a fedő festék, ott szélesebbek és vastagabbak a rések. Egy kis gyakorlás után már így lehet játszadozni a repesztőlakkal.

Ezután jöhet a szalvéta dekupázs. Szépen kirajzolódik a vékony szalvéta alatt a repedés mintázata.


Összefoglalva annyit mondanék, hogy ne félj a repesztő használatától! Kísérletezz próbadarabon, gyakorolj, és legyél bátor! Sosem fog kétszer ugyanúgy sikerülni, talán tökéletes sem lesz, de ettől lesz egyedi és a Tiéd! :) 


Ha inspirációra van szükséged az alkotáshoz szemezgess munkáim között, ahol az elkészítés menetét is megtalálod lépésről lépésre: Projektjeim

Még több dekupázs ötlettel, tippekkel, egyedi munkáimmal várlak legújabb Facebook oldalamon.
Ha kérdésed van, írj nekem bátran: Katie's Decoupage

Mi a véleményed?

“A stílus maga az ember.”
Kérjük, hogy légy kedves, pozitív és építő jellegű.